မိဘေတြက ဆီစက္လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ခဲ့တာ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္ခုေက်ာ္ၾကာေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ တတ္သိလြန္းလို႔ မဟုတ္ပါဘူး။ ဗဟုသုတေ၀မွ်တဲ့ အေနနဲ႔ ဒီဘေလာ့ဂ္ေလး ေရးျဖစ္တာပါ။

Monday, November 4, 2013

Eleven မွာ ပါတဲ့ ေဒါက္တာခင္ေမာင္ညိဳရဲ႕ေဆာင္းပါးပါ

ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္စနစ္ စလိုက္တယ္ ဆိုကတည္းက ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ထူးထူးျခားျခား ေပၚထြက္လာတာကေတာ့ ဆီစာအုပ္ပါပဲ။ ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္ ဖခင္ႀကီး ဦးေန၀င္းဟာ ကြမ္းယာဆိုင္ေတြကအစ လမ္းေဘးေစ်းဆိုင္ေတြကို ျပည္သူပိုင္ သိမ္းလိုက္ေလေတာ့ လူေတြမွာ ပဲျပဳတ္ကို ဆီဆမ္းၿပီး စားဖို႔ဆီေတာင္ ၀ယ္လို႔မရေတာ့ဘူးလို႔ ညည္းညဴသံေတြကို ၾကားဖူးပါတယ္။ ဆီဆိုတာကေတာ့ လူေတြရဲ႕ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ရာခိုင္ႏႈန္း ၃၀ အထိ လိုအပ္တယ္လို႔ ဆိုထားတယ္ေလ။ ျမန္မာေတြကေတာ့ ဆီလက္ၾကား ယိုစားတတ္တယ္။ အဲဒီ အခ်ိန္မွာ ဆီတစ္ပိႆာ ႏွစ္က်ပ္ခြဲကေန သံုးက်ပ္ခြဲအထိ ေမွာင္ခိုေစ်းမွာ တက္သြားေလေတာ့တယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ လူတိုင္းဆီ၀ယ္ႏိုင္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း ရွာၾကရတယ္။ ဆိုရွယ္လစ္ ဖခင္ႀကီးေတြရဲ႕ စီမံခ်က္အတိုင္း ဆီစာအုပ္ ဆိုတာကို ရွာေဖြေတြ႕ရွိ ခဲ့တယ္။ ဆိုရွယ္လစ္ ၀ါဒဟာ သာတူညီမွ် ျဖစ္ရမွာကိုး။ မရွိအတူ ရွိအတူ ငါးပိ အတူတူစားဆိုတဲ့ ၀ါဒေပါ့။ ဒီလို စာအုပ္ေတြကို လုပ္ေပးဖို႔ ရပ္ကြက္ရွိ ငါးဦးေကာ္မတီ အဖြဲ႕ေတြ ဖြဲ႕စည္းေတာ့တယ္။ ငါးဦးေကာ္မတီဟာ အာဏာပိုင္ အဖြဲ႕အစည္း တစ္စိတ္တစ္ေဒသ ျဖစ္လာတယ္။ လက္ကိုင္တုတ္ေတြ ျဖစ္လာတယ္လို႔လည္း အခ်ဳိ႕က ဆိုတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီစာအုပ္ဟာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရး အဖြဲ႕ကို အာဏာစတင္ အပ္ႏွင္းလိုက္တာပဲလို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။ ဆီစာအုပ္ဟာ အာဏာဆိုတာ သိသြားတဲ့ မဆလ အစိုးရဟာ အိမ္ေထာင္စု သန္းေခါင္စာရင္း စာရြက္ေတြနဲ႔ ဆီစာအုပ္ေတြကို တေလးတစား လုပ္လာၾကတာ ျဖစ္တယ္။ ဆင္းရဲသားေတြကလည္း ဆီစာအုပ္ဟာ ပိုင္ဆိုင္မႈ တစ္ခုလို႔ သိလာတယ္။ ဆီစာအုပ္ကို ေပါင္လို႔ရတယ္။ ေရာင္းလို႔လည္း ရလာတယ္။ တကယ္လည္း အာဏာပိုင္ အဖြဲ႕အစည္းေတြဟာ ၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္အထိ စားအုန္းဆီေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေရာင္း၀ယ္ ေနၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာထြက္တဲ့ ေျမပဲဆီဟာ အင္မတန္ ေကာင္းမြန္ၿပီး စားသံုးရန္သင့္တဲ့ ဆီပါပဲ။ သူဟာ မျပည့္၀တဲ့ အဆီေတြ ပါေနတယ္လို႔ အင္မတန္ ေကာင္းတဲ့ဆီလို႔ ဆိုႏိုင္တယ္။ ဒါေပမဲ့ ေျမပဲဆီဟာ ေစ်းႀကီးတယ္။ ေစ်းေပါတဲ့ စားအုန္းဆီကို ကုမၸဏီေတြက မတန္တဆ အျမတ္ႀကီးစားကာ တင္သြင္းၾကျပန္တယ္။ တစ္ဖက္ကလည္း ကုန္သည္၀ိသမ ေလာဘသားေတြက ဒီစားအုန္းဆီကို အေရာင္ဆိုး အနံ႔ထည့္ကာ အျမတ္တင္ ေရာင္းျပန္ေသးတယ္။ ေျမပဲဆီ အတုေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ျပည္သူက သိတယ္။ ေျမပဲဆီမွာ မျပည့္၀ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြ မ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ရင္ ေတာ္႐ံုတန္႐ံုနဲ႔ မခဲပါဘူး။ စားအုန္းဆီကေတာ့ ခဲတာပဲ။ ဒီေတာ့ ဆီမခဲရေအာင္ ဆီရဲ႕အရည္ခဲမွတ္ကို ႏွိမ့္ခ်လိုက္တယ္။ ဒါကို Depression of freezing point လို႔ ေခၚပါတယ္။ အတု လုပ္သူေတြဟာ အရည္တစ္ခုထဲကို ဆားတစ္ခုခု ေပ်ာ္၀င္ေစလိုက္ရင္ ခဲမွတ္နိမ့္က် သြားမယ္ဆိုတာကို သိဟန္တူတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေတာ္႐ံုနဲ႔ မခဲေတာ့ဘူးေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ဆားေတြဟာ ဆီထဲမေပ်ာ္၀င္ဘူး။ ဒီေတာ့ သူတို႔ဘာလုပ္လဲ။ ဆပ္ျပာရည္ကို ထည့္ေတာ့တာပဲ။ ဆပ္ျပာဆိုတာ ဆားပါ။ သူ႔ကို Sodium salt of fatty acid လို႔ ေခၚတယ္။ ဆိုဒီယံ ဆားေပါ့ဗ်ာ။ သူဟာ ေရထဲလည္း ေပ်ာ္သလို ဆီထဲလည္း ေပ်ာ္၀င္တယ္။ အဲဒီ ဆပ္ျပာေပ်ာ္၀င္ေနတဲ့ ဆီဟာ ခဲမွတ္နိမ့္သြားပါတယ္။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေတာ္႐ံုနဲ႔ မခဲေတာ့ဘူး။ ဒါဆို သူတို႔အတြက္ အဆင္ေျပတာေပါ့။ အဲဒီ ဆပ္ျပာထည့္ထားတဲ့ ဆီကို အေရာင္ဆိုး ေျမပဲအနံ႔ ထည့္လိုက္ေတာ့ သူတို႔လိုတဲ့ေစ်းနဲ႔ ေရာင္းလို႔ရတာေပါ့့။ ပ်မ္းမွ် တစ္ပိႆာ က်ပ္ႏွစ္ေထာင္ေစ်းရွိတဲ့ စားအုန္းဆီဟာ က်ပ္ေလးေထာင္ အသာေလး ေရာင္းလို႔ရလာတယ္။ အဲဒီဆီ ဘာဆိုးက်ိဳးေပးလဲ။ မသိၾကတာ အမွန္ပဲ။ ကမၻာမွာ ဒီလိုျပႆနာေတြ ရွိမွမရွိဘဲ။ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားဟာ ျပည္သူမ်ားကို ငဲ့ညႇာေသာအားျဖင့္ မွန္မွန္ကန္ကန္လုပ္ဖို႔ လိုသလို ဒါကိုစစ္ေဆးဖို႔၊ တားဆီးဖို႔ အစိုးရအျပင္ စားသံုးသူမ်ား ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေရး အသင္းအဖြဲ႕ေတြ ဖြဲ႕စည္းၿပီးေတာ့ ျပည္သူေတြကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္ . . . . . မၾကာေသးမီကလည္း ဆီထဲကို ပလတ္စတစ္ ေရသန္႔ဘူးေတြထည့္ၿပီး အေၾကာ္ေတြ ေၾကာ္သတဲ့။ ဒါဟာလည္း ဆူမွတ္ျမင့္ေစတဲ့ elevation of boiling point ျဖစ္လို႔ အေၾကာ္ေတြဟာ ၾကြပ္ရြသြားပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဆိုးက်ိဳးအမ်ားႀကီး ျဖစ္ေစမွာ အေသအခ်ာေပါ့။ ျမန္မာျပည္က ၀ိသမ ေလာဘသားေတြဟာ ဒီလိုဥာဏ္နီ ဥာဏ္နက္ေတြမ်ားၿပီး ဘနဖူးကို သိုက္တူးတာ ဆိုးပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ျပည့္၀ဆီ အခ်ဳိ႕ဟာ လူေတြထင္သေလာက္ ကိုယ္လက္စထေရာကို မတက္ေစပါဘူး။ လူေတြကိုလည္း ဒုကၡသိပ္ မေပးပါဘူး။ ဥပမာ-စာအုန္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ဆီ Palmitic acid ကို ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ သူဟာ ျပည့္၀ဆီ ျဖစ္ေသာ္လည္း ကိုယ္လက္စထေရာအေပၚ သက္ေရာက္မႈ မရွိဘူး။ ဓာတ္ျပယ္ေနပါတယ္။ Neutral ျဖစ္ေနသတဲ့။ အဲဒါအျပင္ စာအုန္းဆီဟာ ေသြးမွာရွိတဲ့ ကိုယ္လက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဦးေႏွာက္ကို ေကာင္းေကာင္းအလုပ္လုပ္ဖို႔ ျပည့္၀ဆီေတြ လိုပါတယ္။ အုန္းဆီ၊ သတၱ၀ါေတြရဲ႕အဆီ ႏြားႏို႔ေထာပတ္ စတာေတြဟာ အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ အုန္းဆီကို ကြၽန္ေတာ္တို႔ အိမ္နီးနားခ်င္းေတြျဖစ္တဲ့ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ အင္ဒိုနီးရွားနဲ႔ သီရိလကၤာတို႔က ေန႔စဥ္စားသံုး ေနၾကပါတယ္။ အုန္းဆီဟာ အင္မတန္ ျပည့္၀တဲ့ဆီပါပဲ။ ဒီဆီေတြဟာ ေကာင္းတဲ့ကိုယ္လက္စထေရာကို ျမင့္တက္ေစတယ္လို႔ ဆိုတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔တစ္ေတြက ေရခဲေသတၱာထဲထားရင္ ခဲတဲ့ဆီကို မေကာင္းဘူးလို႔ ယူဆၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၀ိသမ ေလာဘသမားေတြက ဆီကိုမခဲေအာင္ မမွန္ကန္တဲ့ နည္းေတြနဲ႔ ႀကိဳးစားလာၾကတာ ျဖစ္တယ္။ ဒါဟာ အႀကီးအက်ယ္ လြဲမွားေနပါတယ္။ အခ်ဳပ္ေျပာရရင္ေတာ့ ေစ်းေပါတဲ့ စားအုန္းဆီ စားသံုးတာဟာ ပိုၿပီးလို႔ေတာင္ အႏၲရာယ္ကင္းသလို ျဖစ္ေနပါေသးတယ္။ တစ္ခုေတာ့ ရွိတယ္။ ျမန္မာျပည္ကို မေလးရွားက ဆပ္ျပာခ်က္တဲ့ Industrial လုပ္ငန္းသံုး အုန္းဆီေတြကို မသြင္းဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားဟာ ျပည္သူမ်ားကို ငဲ့ညႇာေသာအားျဖင့္ မွန္မွန္ကန္ကန္လုပ္ဖို႔ လိုသလို ဒါကိုစစ္ေဆးဖို႔၊ တားဆီးဖို႔ အစိုးရအျပင္ စားသံုးသူမ်ား ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေရး အသင္းအဖြဲ႕ေတြ ဖြဲ႕စည္းၿပီးေတာ့ ျပည္သူေတြကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ တရားဥပေဒ စိုးမိုးႏိုင္ပါေစ။

0 comments:

Post a Comment