စားသုံးသူမ်ား ေဘးအႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေရး Thursday, Sep 12 2013 Written by ေကတု Смесители для душа и ванны Детские игрушки, развивающие игры Print Email စားသုံးသူမ်ား ေဘးအႏၱရာယ္ ကင္းရွင္းေရး ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာ ၄ ရက္ေန႔ထုတ္ ျမဝတီ သတင္းစာႏွင့္ ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာ ၉ ရက္ေန႔ထုတ္ ျမန္မာ့ အလင္း သတင္းစာတုိ႔တြင္ ကိတ္မုန္႔ စားသုံးရာမွ အစာ အဆိပ္သင့္၍ ေသဆုံးေသာ သတင္းတစ္ပုဒ္ ပါလာသည္။ သတင္းမွာ စစ္ကိုင္းတုိင္း ေဒသႀကီး ေကာလင္းၿမိဳ႕နယ္ ေတာင္ပုံေက်းရြာေန အသက္ သုံးႏွစ္အရြယ္ ကေလးငယ္ တစ္ဦးျဖစ္သူ မေမျမတ္ႏိုးသည္ ကိတ္မုန္႔ စားသုံးမိရာမွ ေအာ့အန္ၿပီး သတိလစ္ ေမ့ေျမာခဲ့သျဖင့္ ေဆး႐ုံသုိ႔ ပုိ႔ေဆာင္ခဲ့ၿပီး ကန္႔ဘလူၿမိဳ႕နယ္ ျပည္သူ႔ေဆး႐ုံ၌ ေသဆုံးခဲ့သည့္ သတင္းျဖစ္ သည္။ ႏွစ္ဆန္းပိုင္း ကာလကလည္း မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီး ႏွင့္ ေဒသအခ်ဳိ႕တုိ႔၌ လူအခ်ဳိ႕တြင္ အစာ အဆိပ္သင့္မႈမ်ား ျဖစ္ပြားခဲ့ေၾကာင္း သတင္းမ်ား ၾကားသိခဲ့ရသည္။ ထုိ႔ျပင္ အိမ္နီးခ်င္း ႏုိင္ငံႀကီးတစ္ခုတြင္ မၾကာေသးေသာ ကာလကလည္း စာသင္ေက်ာင္း တစ္ခု၌ အစာ အဆိပ္သင့္ မႈ ျဖစ္ပြားခဲ့သျဖင့္ ေက်ာင္းသားငယ္ အခ်ဳိ႕ ေသဆုံးမႈ ရွိခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ေက်ာင္းသား အမ်ားအျပား ေဆးကုသမႈ ခံယူခဲ့ၾကရေၾကာင္း သတင္းမ်ား တြင္ ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။ ႏုိင္ငံတြင္း၌ ထုတ္လုပ္/ တင္သြင္း/တင္ပုိ႔/ ေရာင္းခ် ေနၾကေသာ မည္သည့္ အစားအေသာက္မဆုိ၊ မည္သည့္ ေဆးဝါးမဆုိ၊ မည္သည့္ အလွကုန္ ပစၥည္းမဆုိ က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရးဦးစီး ဌာန၌ မွတ္ပုံတင္ၿပီးေနာက္ တရားဝင္ ခြင့္ျပဳခ်က္ ရရွိမွသာ ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ခ်ိ တင္သြင္း ေရာင္းခ်ပုိင္ခြင့္ ရွိသည္။ ဤကိစၥႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး ႏုိင္ငံေတာ္ အစုိးရမွ ဥပေဒမ်ား ျပ႒ာန္း၍ တိတိက်က် သတ္မွတ္ ထားၿပီး ျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ အစားအေသာက္၊ ေဆးဝါး၊ အလွကုန္ပစၥည္း ထုတ္လုပ္တင္သြင္း ေရာင္းခ်သူမ်ား အားလုံးက ဥပေဒပါ သတ္မွတ္ထားခ်က္ မ်ားကုိ တိတိက်က် လုိက္နာက်င့္ သုံးမႈ ရွိၾကပါရဲ႕လားဆုိသည္ကုိ စိစစ္ေလ့လာ ဆန္းစစ္ၾက ရန္ အထူးပင္ လုိအပ္ေနၿပီ ျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္၊ ေဆးဝါး စသည္ျဖင့္ စားသုံးဖြယ္ရာ မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူ အခ်ဳိ႕၏ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္း မလုိက္နာမႈ မ်ားေၾကာင့္ ျပည္သူတုိ႔ စားသုံးရန္ မသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား၊ ေဆးဝါးမ်ား စသည္ျဖင့္ ေၾကညာခ်က္မ်ားကုိ မၾကာခဏဆုိသလုိ သတင္းစာမ်ားတြင္ ေတြ႕ျမင္ေန ရျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္မ်ား၌ ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ အစားအေသာက္မ်ားကုိ ေလ့လာၾကည့္ရာတြင္ ဓာတုေဗဒ ဆုိးေဆး ကင္းေသာ၊ ပုိးသတ္ေဆးကင္းေသာ အစားအေသာက္ဟူ၍ မေတြ႕ရသေလာက္ ရွားပါးေနၿပီျဖစ္သည္။ မွ်စ္တြင္လည္း ေဆးနီ၊ ေဆးဝါ ဆုိးသည္။ သားငါးမ်ားတြင္လည္း လတ္ဆတ္သည္ ထင္ရေအာင္ ဆုိးေဆးမ်ား ဆုိးသည္။ သရက္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးစသည့္ အသီးအႏွံမ်ားကိုလည္း ျမန္ျမန္ ရင့္မွည့္ေစရန္ ဓာတုေဆးရည္မ်ား သုံးစြဲသည္။ ပုစြန္ေျခာက္တြင္လည္း ဆုိးေဆးပါသည္။ ထုိ႔အတူ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း စသည္တုိ႔တြင္လည္း ဓာတုပစၥည္း မကင္းပါ။ လက္ဖက္ ေျခာက္ႏွင့္ လက္ဖက္အစုိ တုိ႔ကိုလည္း ဆုိးေဆးမ်ား ဆုိးၾကသည္။ ေနာက္ဆုံးတြင္ နႏြင္းမႈန္႔ႏွင့္ ျငဳပ္သီးမႈန္႔တုိ႔ အထိ ဆုိးေဆးက ပါလုိက္ေသးသည္။ စာေရးသူတုိ႔ ႏုိင္ငံ၌ အစားအေသာက္မ်ား ထဲတြင္ ထည့္သြင္း အသုံးျပဳရန္ အႏၲရာယ္ မရွိေသာ (အႏၲရာယ္ မရွိေသာ ဆုိတာထက္ အႏၲရာယ္နည္းေသာ ဆုိတာက ပုိမွန္ပါလိမ့္မည္) ဆုိးေဆးမ်ဳိး ၂ဝ ခန္႔ကုိ ခြင့္ျပဳထားေသာ္လည္း အဆုိပါ ဆုိးေဆးမ်ားမွာ ေစ်းႀကီးလြန္းသျဖင့္ ခ်ည္ထည္ ဆုိးေဆးမ်ားကို အစားထုိး အသုံးျပဳၾကေၾကာင္း ၾကားသိ ေနရသည္။ ေၾကာက္စရာ အလြန္ေကာင္းသည္။ စာေရးသူတုိ႔ လူမ်ဳိးကလည္း ေတာ္ေတာ္ ထူးဆန္းသည္။ အစားအေသာက္ ဝယ္ယူရာ၌ပင္ လွတာမက္ၾကသည္။ အေရာင္လွလွ ေလးေတြ ကိုမွ ေရြးဝယ္ၾကသည္။ မွ်စ္ဆုိလွ်င္လည္း နီရဲေနမွ သေဘာက်သည္။ ဒီေတာ့ စီးပြားေရးသမားမ်ား (အထူးသျဖင့္ ဘယ္သူေသေသ ငေတမာၿပီးေရာဆုိသည့္ အတၱႀကီးေသာ စီးပြားေရး သမားမ်ား)၏ စိတ္ႀကိဳက္ ေတြ႕ကုန္ၾကေတာ့သည္။ ထမင္းဝိုင္းတြင္ မပါလွ်င္ မၿပီးသည့္ ျမန္မာလူမ်ဳိး အႀကိဳက္ ငါးပိရည္က်ဳိ ထဲတြင္ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား ပါဝင္ေနေၾကာင္း တေလာတုန္းက သတင္းမ်ား ၾကားသိရျပန္ေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိ ႀကိဳက္သည့္ စာေရးသူမွာ ငါးပိရည္က်ဳိ မစားရဲ ေတာ့ပါ။ အစားအေသာက္ သီးႏွံမ်ားကုိ ပုိးမႊားအႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ရန္၊ အထြက္တုိးရန္ ဆုိသည့္ ရည္ရြယ္ခ်က္မ်ားျဖင့္ ပုိးသတ္ေဆးမ်ား၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာမ်ား ပက္ဖ်န္းၾကရသည္။ ဤေနရာတြင္ သီးႏွံမ်ားကုိ ပက္ဖ်န္းရမည့္ ပိုးသတ္ေဆး ပမာဏ၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပမာဏကုိ တိတိက်က် သိရွိ၍ သတ္မွတ္ခ်က္ အတုိင္း လုိက္နာၾကရန္လည္း လုိအပ္သည္။ သီးႏွံပင္မ်ား ကုိ ပုိးသတ္ေဆး ပက္ဖ်န္းၿပီး ရက္မည္မွ်ၾကာမွ ခူးဆြတ္ရ မည္ဟူေသာ သတ္မွတ္ခ်က္ကုိလည္း လုိက္နာၾကရေပမည္။ အဆုိပါ သတ္မွတ္ခ်က္ကုိ မလုိက္နာဘဲ ပိုးသတ္ေဆးပက္ ဖ်န္းၿပီး သတ္မွတ္ရက္ မေရာက္မီ အခ်ိန္ေစာကာ ခူးဆြတ္ စားသုံးမိ၍ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ၾကရသည့္ သာဓကမ်ားကလည္း မနည္းေတာ့ပါ။ ထုိ႔အတူ ႏုိင္ငံျခားက လာသည္ဟု ေျပာၾကေသာ (မွန္ခ်င္လည္း မွန္မည္/မွန္ခ်င္မွလည္း မွန္မည္)ပန္းသီးႀကီး ႀကီးပြပြႀကီးမ်ား၊ မာလကာသီး ႀကီးႀကီး ပြပြႀကီးမ်ား၊ ဆီးသီး ႀကီးႀကီး ပြပြႀကီးမ်ားက ျမန္မာျပည္တြင္းျဖစ္ ပန္းသီးမ်ား၊ မာလကာသီးမ်ား၊ ဆီးသီးမ်ား ေနရာတြင္ အစားထုိး ဝင္ေရာက္ ေနရာယူလာၾကသည္။ ၎အသီးအႏွံ မ်ားကလည္း အသီးအား ေကာင္းေစေသာ ေဆးဝါးမ်ား၊ ရင့္မွည့္ ျမန္ေစေသာ ေဆးဝါးမ်ား တန္ခုိးျဖင့္ ႀကီးခ်င္တုိင္းႀကီးၿပီး ရင့္မွည့္ ျမန္ေနၾကတာျဖစ္သည္။ ဤမွ်မကေသးပါ။ စားသုံးဆီ ျပႆနာကလည္း မေသးပါ။ ျပည္တြင္း၌ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ေတြရွိပါ လ်က္ မိမိတို႔သည္ ဘာေၾကာင့္ ဆီစစ္စစ္ေတြကုိ မစား ၾကရပါသလဲဆုိတာ စဥ္းစားစရာပါ။ ဝိသမေလာဘသား စီးပြားေရးသမားမ်ားက ဆီမ်ားကုိ ဓာတုပစၥည္းေတြေရာ ေႏွာၿပီး ေစ်းေပါေပါႏွင့္ ေရာင္းခ်ၾကသည္။ အေျခခံ လူတန္းစား၊ လက္လုပ္လက္စားမ်ား၏ အားနည္းခ်က္ကို ခုတုံးလုပ္၍ မူမမွန္ စီးပြားရွာၾကျခင္းျဖစ္သည္။ စိတ္ဓာတ္ ေအာက္တန္းက်သူတုိ႔၏ စီးပြားေရး ရွာနည္းျဖစ္သည္။ ေျမပဲဆီ လုိခ်င္သလား၊ ႏွမ္းဆီ လုိခ်င္သလား ေစ်းသက္ သက္သာသာႏွင့္ အကုန္ရရသည္။ ေျမပဲဆီ အစစ္၊ ႏွမ္းဆီ အစစ္ေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ေျမပဲဆီ အနံ႔၊ ႏွမ္းဆီအနံ႔ ထည့္ထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ႀကိဳက္ရာအနံ႔ ေရာ၍ ရသည္ဟု ၾကားသိ ရပါသည္။ ဆီမ်ား ခဲမသြားေစရန္လည္း ဓာတုပစၥည္းတစ္ မ်ဳိးထည့္သည္ဟု ၾကားသိရပါသည္။ ဒီလုိ စားသုံးဆီမ်ဳိးေတြ ကလည္း ေစ်းကြက္အႏွံ႔ ေနရာယူ ထားၾကေပသည္။ ကေလးမ်ားစားေသာ မုန္႔ပဲ သေရစာမ်ားကလည္း အႏၲရာယ္ ေပးတတ္ပါသည္။ အိမ္နီးခ်င္း တ႐ုတ္ႏုိင္ငံမွ တင္သြင္းလာေသာ မုန္႔မ်ားကို အခ်ဳိ႕ေသာ စာသင္ေက်ာင္း မ်ားက ေရာင္းခ်ခြင့္ မျပဳေၾကာင္း ၾကားသိရသည္။ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ား၌ လုပ္ကုိင္ ေနၾကေသာ အစားအေသာက္ ကိုင္တြယ္သူ ဝန္ထမ္းမ်ားအား သက္ဆုိင္ရာၿမိဳ႕နယ္ က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာနမ်ားတြင္ ေဆး စစ္ခ်က္ မွတ္တမ္း ရယူထားမည္ျဖစ္ၿပီး တစ္ႏွစ္တစ္ႀကိမ္ ျပန္လည္ စစ္ေဆးရန္လည္း လုိအပ္သည္။ အဓိကက်ေသာ ဤအခ်က္ကုိပင္ အျပည့္အဝ လုိက္နာၾကပါရဲ႕လား ဆုိသည္ကို ဆန္းစစ္ရန္ လုိအပ္ေပသည္။ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ေသာ လုပ္ငန္းအေနျဖင့္ အစားအေသာက္၏ အမွတ္တံဆိပ္တြင္ ေဖာ္ျပရန္အတြက္ သတ္မွတ္ထားသည့္ အခ်က္မ်ား ရွိေပသည္။ ဥပမာ- ကိတ္ မုန္႔ဆုိပါစုိ႔၊ ကိတ္မုန္႔ႏွင့္ ပတ္သက္၍ အမွတ္တံဆိပ္ (Brand Name) ၊ အစားအေသာက္ အမည္ (Kind of Food) ၊ ပါဝင္ ပစၥည္း အမ်ဳိးအမည္ ေဖာ္ျပခ်က္ (Ingredients) ၊ ပါဝင္မႈ ပမာဏ (Net Weight) ၊ ထုတ္လုပ္ရက္စြဲ အမွတ္အသား (Date Marking) ၊ ထုတ္လုပ္ အပတ္စဥ္ အမွတ္ (Code No./ Batch No./Lot No.) ၊ ထုတ္လုပ္ ရက္စြဲ (Manufacturing Date) ၊ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲ၊ အေကာင္းဆုံး စားသုံးရန္ ရက္စြဲ (Expiry Date/ Best Before Date) ၊ ထုတ္လုပ္သူ အမည္ႏွင့္ လိပ္စာ ေဖာ္ျပခ်က္ (Manufacturer Name and Address) ၊ ထုတ္လုပ္သည့္ တုိင္းျပည္ (Country of Origin) ၊ အျခား ေဖာ္ျပခ်က္မ်ား ထားသုိရန္ အၫႊန္း (Storage Instruction)၊ သုံးစြဲရန္အၫႊန္း (Direction for Use) စသည္တုိ႔ကုိ ျပည့္စုံ စြာ ေဖာ္ျပရန္ လုိအပ္သည္။ သုိ႔ေသာ္ စာေရးသူတုိ႔ တုိင္းျပည္ အတြင္း၌ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ အစားအေသာက္ အခ်ဳိ႕တုိ႔မွာ အထက္ပါ အခ်က္မ်ားကုိ လုိက္နာ က်င့္သုံးျခင္း မရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ေနရသည္။ စာေရးသူ ေနထုိင္ရာ ေဒသတြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ နာမည္ႀကီး မုန္႔တစ္မ်ဳိးသည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္႔ဘူး၊ မုန္႔အိတ္တုိ႔၌ ထုတ္လုပ္ရက္စြဲ၊ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲတုိ႔ မပါဝင္သည္ကုိ ေတြ႕ေနရသည္။ ေနာက္ပိုင္းတြင္ အဆုိပါ မုန္႔တုိက္မွ ထုတ္ေသာ အခ်ဳိ႕မုန္႔ဘူး၊ မုန္႔အိတ္မ်ား တြင္ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲ ကပ္ထားသည္ကုိ သတိထားမိ ပါသည္။ ထုိသုိ႔ ကပ္ထားသည္ ဆုိရာတြင္လည္း အဆိုပါ မုန္႔တုိက္မွ ထုတ္ေသာ မုန္႔ထုပ္အားလုံးတြင္ မဟုတ္ေသးပါ။ အဆုိပါ မုန္႔တုိက္မွ ထုတ္ေသာ မုန္႔အမ်ဳိးအစား အခ်ဳိ႕တြင္ ထုတ္လုပ္ရက္စြဲ၊ သက္တမ္းကုန ္ရက္စြဲတုိ႔ မပါေသးသည္ကို ေတြ႕ေနရသည္။ အခ်ဳိ႕ေသာ မုန္႔ထုပ္၊ မုန္႔ဘူးမ်ားတြင္ ကပ္ထားသည့္ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲ အမွတ္အသားမ်ားသည္ ကုန္ပစၥည္း မ်ား၌ ေစ်းႏႈန္းကပ္သည့္ စတစ္ကာ စကၠဴေလးမ်ားျဖင့္ ႐ုိက္ႏွိပ္၍ ကပ္ထားေၾကာင္းကုိလည္း ေတြ႕ေနရသည္။ အဆုိပါ စကၠဴစေလးမ်ားသည္ အခ်ိန္မေရြး အလြယ္တကူ ကြာက် သြားႏုိင္သည္ကုိလည္း ေတြ႕ရွိရသည္။ ထုတ္လုပ္ရက္စြဲ၊ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲကပ္ျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ထုိကဲ့သုိ႔ ကပ္ထားေသာ စာရြက္မ်ားသည္ မုန္႔ထုပ္၊ မုန္႔ဘူးမ်ားေပၚမွ အလြယ္တကူ ကြာထြက္သြား ျခင္း မရွိေစရန္ ေဆာင္ရြက္သင့္ေပသည္။ အမွတ္တံဆိပ္ ေပၚတြင္ ပါရွိသည့္ အခ်က္မ်ားကုိ စားသုံးသူက သာမန္ အေျခအေန၌ အလြယ္တကူ ျမင္ႏုိင္ ဖတ္႐ႈႏုိင္ရန္ ေဖာ္ျပ သင့္ေပသည္။ သုိ႔ေသာ္ အခ်ဳိ႕ေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ား၊ အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးကတ္မ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ သက္တမ္းကုန္ ရက္စြဲမ်ားသည္ အေတာ္ပင္ ခက္ခက္ခဲခဲ ဖတ္မွ ဖတ္၍ရသည့္ အေနအထားတြင္ ရွိေနသည္။ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား အေနျဖင့္ မိမိထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်မည့္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနမွ သတ္မွတ္ထားေသာ ထုပ္ပုိးျခင္း၊ တံဆိပ္ကပ္ျခင္း၊ ေၾကာ္ျငာျခင္း ဆုိင္ရာ လုိက္နာရမည့္ သတ္မွတ္ခ်က္မ်ား အတုိင္း ျပဳလုပ္၍ ေစ်းကြက္သုိ႔ တင္ပုိ႔ေရာင္းခ် သင့္သည္။ စားသုံးသူကုိ တန္ဖိုးထား ေလးစားသင့္ေပသည္။ အစားအေသာက္ အတြင္း ထည့္သြင္း ျပဳလုပ္ရေသာ ကုန္ၾကမ္း ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြးႏွင့္ ပတ္သက္၍လည္း သတ္မွတ္ထားခ်က္မ်ား အတုိင္း စစ္မွန္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကုိသာ သုံးစြဲသင့္ေပသည္။ သက္တမ္း ကုန္ဆုံးမည့္ ရက္စြဲကိုလည္း တိတိက်က်ႏွင့္ စနစ္တက် သတ္မွတ္ၿပီး အလြယ္တကူ ဖတ္႐ႈ၍ ရေသာေနရာ၌ ေရသား ထားသင့္သည္။ စားသုံးသူမ်ားအား ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားသုံးႏုိင္ခြင့္ ရရွိေရး အတြက္ စားသုံးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ဥပေဒမ်ားကုိ အာဆီယံႏုိင္င ံအမ်ားစုတြင္ ေရးဆြဲျပ႒ာန္း ထားၿပီး ျဖစ္ ေၾကာင္း သိရွိရေပသည္။ ယခုအခါ၌ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနႏွင့္ လည္း စားသုံးသူ အကာအကြယ္ေပးေရး လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကုိ ထိေရာက္စြာ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရန္ စတင္ႀကိဳးပမ္း ေဆာင္ရြက္ ေနၿပီျဖစ္သည္။ ျပည္ပမွ တရားမဝင္ ဝင္ေရာက္လာေသာ ကုန္ပစၥည္း မ်ားကုိလည္း မုိဘုိင္း စစ္ဆင္ေရး အဖြဲ႕မ်ားျဖင့္ရွာေဖြစစ္ေဆးေရး လုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနေၾကာင္း သတင္းမ်ားတြင္ ေတြ႕ျမင္ေနရသည္။ သုိ႔ပါ၍ ေဆးဝါး၊ အစားအေသာက္၊ လူသုံးကုန္ႏွင့္ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား၏ အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္မႈ၊ အက်ဳိး အာနိသင္ရွိမႈႏွင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေစမႈ တုိ႔ကုိ စံခ်ိန္စံၫႊန္း စနစ္တက် သတ္မွတ္ေပး ရန္ႏွင့္ သုံးစြဲသ ူျပည္သူမ်ား က်န္းမာေရ းေဘးကင္း လုံၿခံဳေရးကုိ ေစာင့္ေရွာက္မႈေပးရန္ သက္ဆုိင္ရာ ဌာန၊ အဖြဲ႕အစည္း မ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္း ေဆာင္ရြက္သြားရန္ လိုအပ္ေပသည္။ သုိ႔မွသာ ေဆးဝါး၊ အစားအေသာက္၊ လူသုံးကုန္ႏွင့္ အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ားမွ ေဘးအႏၲရာယ္ ျဖစ္ပြားျခင္းမ်ား ေလ်ာ့နည္း ပေပ်ာက္သြားကာ စားသုံးသူမ်ား အတြက္ လုံေလာက္ေသာ အာမခံခ်က္မ်ား ရရွိၿပီး စိတ္ခ်လက္ခ် စားေသာက္ သုံးစြဲႏိုင္မည္ ျဖစ္သျဖင့္ ျပည္သူမ်ား ေရာဂါဘယ ကင္းရွင္းကာ ပ်မ္းမွ် လူ႔သက္တမ္းႏွင့္ ကုိယ္ခႏၶာ က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္မႈမ်ား ျမင့္မား တုိးတက္လာမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္းႏွင့္ မလုိလားအပ္ေသာ အသက္ ဆုံး႐ႈံး ေနရမႈမ်ားမွလည္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္မည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပအပ္ ပါသည္။ ။
0 comments:
Post a Comment