မိဘေတြက ဆီစက္လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ခဲ့တာ ဆယ္စုႏွစ္ ႏွစ္ခုေက်ာ္ၾကာေနၿပီျဖစ္ပါတယ္။ တတ္သိလြန္းလို႔ မဟုတ္ပါဘူး။ ဗဟုသုတေ၀မွ်တဲ့ အေနနဲ႔ ဒီဘေလာ့ဂ္ေလး ေရးျဖစ္တာပါ။

Friday, November 1, 2013

“ဆီသန္႔ရင္ အသားလည္းမျဖစ္၊ ေဘးလည္းမျဖစ္ ဆီမသန္႔ရင္ အသားမျဖစ္ေသာ္လည္း ေဘးျဖစ္သည္”

က်န္းမာေရး အသိပညာရွင္၊ အတတ္ပညာရွင္ေတြရဲ႕ ရွာေဖြေတြ႕ရွိမႈၽေတြအရ ဆီ ကို အလြန္အကၽြံစားသံုးမယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း၊ အသဲအဆီဖံုးျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္း၊ အ၀လြန္ျခင္း စတဲ့..... ေရာဂါေပါင္းေသာင္းေျခာက္ေထာင္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ဒါေၾကာင့္ ဆီကို အလြန္အကၽြံမစားသံုးၾကဖို႔ သတင္းေတြ၊ ေဆာင္းပါးေတြ၊ စာအုပ္ေတြ ထဲမွာ ဖတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွလည္း “ဆီစားလို႔ အသားမျဖစ္၊ ဆီမ်ား၍ ေဘးျဖစ္ သည္” ဆိုတဲ့ ပညာေပးဇာတ္လမ္းေလးကို ရုပ္ျမင္သံၾကားမွ ထုတ္လႊင့္သည္ ကိုလည္း အႀကိမ္ႀကိမ္ ၾကည့္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ ဒါေတြက က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္က ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ဆီရဲ႕ ဆိုးက်ိဳးေတြပါ။ သို႔ေသာ္ . . . . . လူမႈေရး႐ႈေထာင့္က ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆန္႔က်င္ဖက္ေတြ ေတြ႕ရမွာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာ (ဗမာ) တိုင္းရင္းသားမ်ားဟာ ဟိုး ေရွးပေ၀သဏီ ဘိုးဘြားဘီဘင္မ်ား လက္ထက္ကစလို႔ ယခုအခ်ိန္အခါအထိ မည္သည့္ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ားကို စီမံခ်က္ျပဳတ္သည္ ျဖစ္ေစ ဆီကို ေျမာက္ျမားစြာ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အဲဒီလို ဆီမ်ားစြာ ထည့္ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ားမ်ားေပၚမွာလည္း ဂုဏ္ယူ၀ံ့ၾကြားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဆီမပါတဲ့ဟင္းလ်ား (ဆီနည္းတဲ့ ဟင္းလ်ာ)ေတြကို ျမန္မာလူမ်ားတို႔ရဲ႕ အရသာခံ အာရံုေတြက စားလို႔မေကာင္းဘူးလို႔ သတ္မွတ္ခဲ့တာ ႏွစ္ေပါင္းရာေထာင္ခ်ီခဲ့ပါၿပီ။ ဘာဟင္းမွ မပါရင္ေနပါေစ ထမင္းခဲၾကမ္းကို ပဲဆီေမႊေမြးေလးဆမ္း၊ ဆားျဖဴးၿပီး မနက္စာကို ၿပီးေျမာက္ေစပါတယ္တဲ့။ ဆမ္းထားတဲ့ ဆီမေကာင္းရင္ေတာ့ စားဖို႔ မေျပာနဲ႔ နမ္းေတာင္မၾကည့္တာက ျမန္မာတို႔ရဲ႕ စြဲလမ္းမႈ တစ္ခုပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ . . . . . ဥေရာပႏိုင္ငံေတြမွာ ေတြ႕ရခဲၿပီး၊ အာရွတိုက္က ႏိုင္ငံေတြမွာသာ အေတြ႕ရ မ်ားတဲ့ လက္သုပ္စံု အစားအစာေတြဟာ ျမန္မာတို႔ရဲ႕ အသဲစြဲ အစားအစာမ်ားပါပဲ။ ျမန္မာ့ရိုးရာဓေလ့တစ္ခုျဖစ္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၊ လက္ဖက္သုပ္၊ ထန္းလ်က္၊ ေဆးလိပ္၊ ကြမ္းအစ္တို႔နဲ႔ ဧည့္သည္ကို ဧည့္ခံတတ္တဲ့ဓေလ့ဟာလည္း ျမန္မာ့လူ႔အသိုင္းအ၀န္းရဲ႕ ေဖာ္ေရြမႈ၊ သိတတ္မႈ၊ ဧည့္၀တ္ေက်ပြန္မႈ၊ သေဘာထားျဖဴစင္မႈေတြကို ျပသေနသည့္ အျပင္ ျမတ္ဗုဒၶေဟာၾကားခဲ့တဲ့ ဒါနပါရမီေတြကို ျဖည့္ဆည္းေနၾကတယ္လို႔ ယူဆမည္ဆိုရင္လည္း မမွားပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ . . . . ေကၽြးရၿပီး အေကာင္းေျပာ မခံရတဲ့ အျဖစ္ေတြကလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။ “ဟင္ မင္းတို႔ လက္ဖက္သုပ္ကလည္း ဆီမပါ ပ်ားမပါနဲ႔” “ဟင္ လက္ဖက္သားေလးက ေကာင္းပါရဲ႕ကြာ၊ ဆီက မေကာင္း ေတာ့ စားရတာ အဆင္မေျပဘူး” စတဲ့ ေ၀ဖန္သံေတြက ၾကားေန ၾက စကားသံေတြေပါ့။ ေကၽြးတဲ့လူကလည္း ေစတနာ အျပည့္၊ စားတဲ့လူကလည္း ေက်းဇူးတင္မႈေတြ အျပည့္နဲ႕ေပမဲ့လည္း ဆီေလး တစ္စက္အတြက္ စကားမ်ား၊ ရန္ျဖစ္ၾကတဲ့ မိတ္ေဆြေတြ အမ်ားႀကီးေတြ႕ဖူးမွာေပါ့။ ကဲ..... ေရးတာေတြလည္း မ်ားေနၿပီ။ နိဂံုးခ်ဳပ္ၾကပါစို႔။ ျပႆနာေတြ ေျဖရွင္းရာမွာ (Second Way) ဒုတိယနည္းလမ္းဆိုတာ ရွိစၿမဲပါ။ ဆီမ်ားလို႔ ေဘးျဖစ္သည္နဲ႔ ဆီမပါရင္ မစားတတ္ဘူးဆိုတဲ့ ျပႆနာကို ဆီသန္႔၊ ဆီစစ္ကို လိုအပ္သေလာက္သာ စားမည္လို႔ ေျဖရွင္းၾကည့္ရေအာင္ဗ်ာ။ အဓိကေျပာခ်င္တာက ..... ေရွးျမန္မာေတြ ဆီရႊဲရႊဲစားခဲ့ေပမဲ့ ဒီဘက္ေခတ္ေလာက္ ေရာဂါေတြ မျဖစ္တာ ဘာေၾကာင့္လဲ? ဒီေခတ္ျမန္မာေတြမွာေတာ့ (ေငြေၾကး၊ အခက္အခဲ၊ က်န္းမာေရးအသိေတြေၾကာင့္) ဆီမ်ားမ်ား မစားေပမဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ၾကတာ ဘာေၾကာင့္? အေျဖက ရွင္းပါတယ္။ ေရွးျမန္မာမ်ားသည္ က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္ေသာ ဆီသန္႔၊ ဆီစစ္မ်ား၊ သဘာ၀အတိုင္း ရရွိေသာ ဆီမ်ားကိုသာ စားသံုးၾက၏။ ယေန႔ေခတ္ျမန္မာမ်ားသည္ က်န္းမာေရးႏွင့္ မသင့္ေတာ္ေသာ ဆီမသန္႔၊ ဆီမစစ္ (အေရာအေႏွာမ်ားပါ၀င္)၊ သဘာ၀အတုိင္း ရရွိျခင္း မဟုတ္ဘဲ ဓာတုပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထုတ္လုပ္ေသာ ဆီမ်ားကို စားသံုးေနၾကလုိ႔ပါဘဲ။ ေအာက္တစ္ပိုဒ္က ေၾကာ္ျငာပါ ....................... ကၽြန္ေတာ့္မွာ ကိုယ့္အေတြးနဲ႔ကိုယ္ ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေဆာင္ပုဒ္ တစ္ခုရွိတယ္။ “မိမိ တို႔၏ အျမတ္အစြန္းကို စားသံုးသူ၏ က်န္းမာေရးႏွင့္ မလဲလွယ္ပါ”လို႔။ ဟုတ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆီစက္ပိုင္ေတြ၊ ဆီထုတ္လုပ္သူေတြအတြက္ စားအုန္းဆီ ဆိုတာႀကီးက တကယ့္ကို ဒုတိယဘုရားသခင္ပါပဲ။ သူ႕ကိုသာ အသံုးခ်မယ္ဆိုရင္ အျမတ္အစြန္းက အဆမတန္ကို မ်ားျပားတာ အေသခ်ာပဲ။ ဒါေပမဲ့ စားသံုးသူေတြအတြက္ ရလာမဲ့ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးေတြကလည္း အဆမတန္ မ်ားျပားမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆီစက္ကေတာ့ အဲဒီလို အဆမတန္ မ်ားျပားတဲ့ အျမတ္အစြန္းေတြကို လ်စ္လ်ဴ ႐ႈၿပီး စားသံုးသူေတြျဖစ္လာမဲ့ အဆမတန္ မ်ားျပားတဲ့ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးေတြကို ဂ႐ုစိုက္လို႔ စားအုန္းဆီဆိုတဲ့ ဒုတိယဘုရားသခင္ႀကီးကို မကိုးကြယ္ခဲ့၊ မကိုး ကြယ္ဆဲ၊ ေနာင္မွာလည္း ကိုးကြယ္မွာ မဟုတ္ဘဲ စားသံုးသူေတြရဲ႕ သစၥာတရားကို အၿမဲတမ္း ထာ၀ရ ေစာင့္သိေနမွာပါ။ အားလံုးကို အႀကံေပးခ်င္တာက ေရတို ေစ်းသက္သာမႈ တစ္ခုတည္းကို မၾကည့္ဘဲ ေရရွည္မွာ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမို သင့္ေတာ္သည့္ ေျမပဲဆီ စစ္မ်ားကိုသာ စားသံုး ၾကပါလို႔။ ေျမပဲဆီ စစ္စစ္ကလည္း ကၽြန္ေတာ္တို႔ “ေအာင္ေကာင္းျမတ္” ဆီစက္ တစ္ခုတည္းက ထြက္တယ္လို႔ မေျပာပါ (မဆိုလိုပါ)ဘူး။ ကၽြန္ေတာ္တို႔လို စားသံုး သူအေပၚမွာ သစၥာရွိတဲ့၊ စီးပြားေရးကို ဘာသာေရးအသိဥာဏ္နဲ႔ ယွဥ္ၿပီးလုပ္တဲ့ အျခား အျခားေသာ ဆီစက္ေတြ၊ ဆီဆိုင္ေတြ၊ ဆီလုပ္ငန္းရွင္ေတြ ေျမာက္ျမားစြာ ရွိတဲ့အထဲက မိမိတို႔နဲ႔ နီးစပ္ရာ လက္လွမ္းမီရာ ဆီသန္႔၊ ဆီစစ္မ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေစ။ ကဲ....... ေဆာင္ပုဒ္ေလးေတြကို ေျပာင္းလဲၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။ “ဆီသန္႔ရင္ အသားလည္းမျဖစ္၊ ေဘးလည္းမျဖစ္ ဆီမသန္႔ရင္ အသားမျဖစ္ေသာ္လည္း ေဘးျဖစ္သည္”

0 comments:

Post a Comment